Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Kaj vemo o polisaharidih, spojinah, ki jih uvrščamo med ogljikove hidrate

Kateri so najpomembnejši polisaharidi?

Med najpomembnejše polisaharide uvrščamo škrob, celulozo in glikogen, ki se med seboj razlikujejo v kemijski zgradbi in lastnostih.

Zgradba polisaharidov

Polisaharidi so zgrajeni iz monosaharidnih enot, ki so med seboj povezane v zelo dolge verige. Polisaharidi so torej naravni polimeri, kjer so monosaharidne enote povezane med seboj tako, da lahko splošno formulo za polisaharide zapišemo kot (C6H10O5)n, vrednosti n pa so zelo velike: od 1000 do 10000. 

Pomen polisaharidov

Polisaharidi, ki jih najdemo v rastlinah  imajo dvojno vlogo, služijo kot rezervna snov in oporna snovZa človekovo telo so polisaharidi posebnega pomena, zato moramo s pravilno izbiro hranilnih snovi poskrbeti za njihov primeren vnos. Pri vsakem dnevnem obroku je priporočljivo zaužiti vsaj nekaj sestavljenih ogljikovih hidratov, ki vsebujejo škrob. Škrobna živila mora telo namreč razgraditi z encimi v slini do glukoze, preden telo tako živilo lahko uporabi, zato telesu škrobna živila predstavljajo dolgotrajnejši vir energije.

Razlike v zgradbi celuloze, škroba in glikogena

Škrob

Škrob je sestavljen iz zelo veliko molekul glukoze, ki se med seboj povezujejo in gradijo topno amilozo in netopen amilopektin.

V amilozi je med seboj povezanih veliko enot glukoze, in sicer v nerazvejenih verigah:

V amilopektinu je med seboj povezanih veliko  enot glukoze, in sicer v razvejenih verigah:

<NAZAJ
>NAPREJ153/271