Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Naloge

9.

V katerem koli časopisu (poiščeš ga lahko tudi na spletu) si izberi zanimiv dogodek in ga spremeni v lirsko besedilo (npr. v sonet ali gazelo).

10.

Preberi odlomek.

Janez Svetokriški, Na noviga lejta dan (odlomek)

"Zdaj pak bom tem zakonskim čast sturil, dokler njih stan je en častiti stan ... inu sam g. Bug ima dopadejne nad taistomi, kadar se lepu glihajo ... Inu dokler zakon dvej peršoni zapopade, morem tedaj dva faconetelna taistom šenkat, eniga možu, ta drugiga ženi. Inu ravnu imam en par, katera gvišnu se bota dobru rajmala tem zakonskim. Zamerkajte! V Rimi en gospud je bil poslav svoji nevesti en lep faconetel, v katerem z zlatimi židami je bila podoba cesarice Livije štikana inu poleg enu goreče srce, nad cesarico pak so bile le-te besede zapisane: Si tu sic. Navesta prajme ta faconetel ter precej zamerka, kaj pomeni, namreč če ona bo taku dobra in potrpežliva kakor cesarica Livija, de on jo bo lubil iz srca." 

Izberi, v katero literarno vrsto sodi.

11.

Katere značilnosti te literarne vrste so razvidne iz besedila?

12.

V katero literarno zvrst spada odlomek?

13.

Odlomek je napisan v nevezani besedi.

Drži. Ne drži.
14.

Poveži literarne vrste z njihovo razlago.

burka
Je literarno dramsko delo s šaljivo vsebino. Imenujemo jo tudi farsa. V njej so uporabljeni tudi grobi komični in kritični učinki.
moraliteta
Je srednjeveško dramsko delo s poučno vsebino. V njej nastopajo hudič, greh, smrt, Bog itd.
pridiga
Imenujemo jo tudi homilija. V širšem smislu pomeni govorjenje o moralnih vrednotah. Govornika, ki govori o moralnih vrednotah v cerkvi, imenujemo pridigar.
pripovedka
Napisana je lahko v verzih ali prozi, lahko je ljudska ali umetna. Motivi v njej so iz realnega, zgodovinskega ali sodobnega sveta. Liki so nestvarni, mitični ali pravljični.
Preveri
<NAZAJ
>NAPREJ228/442