Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Razvoj pisave

Reši rebus. V rešitvi se skriva poimenovanje ene najstarejših pisav na svetu. (Klikni na slike ali na črtice in vtipkaj črke.)Pri reševanju rebusa si uporabil tipkovnico, da si lahko napisal njeno poimenovanje. Toda pisava ni le uporaba tipkovnice. Poskusi zapisati definicijo pisave.

Poznaš poleg pisave, ki jo uporabljaš za pisanje, še katero? Kako se imenuje?

So ljudje v zgodovini ves evolucijski čas uporabljali pisave?

Smo Slovenci ves čas pisali z isto pisavo?

V nadaljevanju je predstavljen razvoj pisav od najstarejših do današnjih ter njihova podoba.

Pisava je dogovorjen sistem znakov za pisno sporazumevanje, zajema grafično predstavo pojmov in predmetov z uporabo črk ali drugih znakov. Pisava nam omogoča učinkovitejše shranjevanje in širjenje podatkov kot na primer ustno izročilo, ki je bilo pred razvojem pisave edini način komunikacije.

Pisave so se v zgodovini razvijale v več fazah.

Risbe ali slike

V daljni zgodovini so ljudje namesto pisave uporabljali slike ali risbe (ikone). Predmete, ljudi in živali so risali na stene jam, na previse in skale. Jamske poslikave so se v večini ohranile, tiste na prostem pa zaradi vremenskih vplivov niso ohranjene.

Bizon, poslikava v jami Altamira v Španiji.

<NAZAJ
>NAPREJ93/442