Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Razsvetljenstvo v slovenski književnosti

Poveži avtorje evropskega razsvetljenstva z njihovimi deli, tako da premakneš naslove književnih del v desnem stolpcu na ustrezno mesto.


Jonathan Swift
François-Marie Arouet (Voltaire)
Denis Diderot
Jean-Jacques Rousseau
Daniel Defoe
Henry Fielding
Valentin Vodnik
Anton Tomaž Linhart

V premešanki najdeš imena in dela slovenskih razsvetljencev, ki si jih spoznal že v devetletki. Zapiši jih na ustrezno  mesto v tabeli.

  ime, priimek avtorja
naslov dela
prva slovenska pesniška zbirka


prvi slovenski časopis


prva slovenska komedija


slovnica, napisana v nemščini


prvi slovenski pesniški almanah


mecen slovenskim razsvetljencem


V katerem stoletju slovenske književnosti so nastala dela naštetih avtorjev?

Dopolni.

Do razsvetljenstva je bila slovenska književnost cerkvenega značaja. Avtorji so v večini prevajali svetopisemska besedila in cerkvene pesmi . Šele v razsvetljenstvu smo dobili prva posvetna besedila. V razsvetljenstvu sta nastali prva slovenska komedija in prva pesniška zbirka. To je čas prizadevanj za preporod slovenskega knjižnega jezika in začetek posvetne književnosti.
<NAZAJ
>NAPREJ425/442