Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Klasicistična dramatika

Ponovi, kaj je značilno za klasicizem.

Preberi značilnosti klasicistične dramatike.

Pravilne trditve prenesi na zeleno skrinjo, napačne na rdečo. (Kljukica ob prenosu pomeni pravilen odgovor, znak X pa napačnega.)Razvrsti naslove književnih del glede na to, ali jih uvrščamo v klasicizem (A) ali razsvetljenstvo (B). Pred naslov vpiši črko A ali B.


Kneginja Klevska

Ljudomrznik

Robinson Crusoe

Kandid ali optimizem

Guliverjeva potovanja

Fedra

V klasicizmu je v Franciji vladal Ludvik XIV. (od 1643 do 1715). Njegovo načelo je bilo: "Država, to sem jaz." V Prusiji je od leta 1740 do 1786 (čas razsvetljenstva) vladal Friderik II. Pruski, čigar vodilo pa je bilo: "Vladar je prvi služabnik kraljestva."
Primerjaj načeli obeh in se opredeli do tistega, ki ti je bližje.

Ali poznaš pomen besede tartuffe oz. tartif?

Komedijo z naslovom Tartuffe je napisal Molière. Kaj meniš, o čem govori besedilo, ki ima takšen naslov?

<NAZAJ
>NAPREJ389/442