Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Arabska književnost

V igri spomin najdeš upodobitve junakov iz Tisoč in ene noči. Poišči pare.


ARABSKA KNJIŽEVNOST

Razvijala pa se je od 6. stoletja naprej. Osrednja oblika te književnosti je gazela, če opeva vojno, je kasida. Arabska književnost pozna kratko prozo, zgodbe, novele in pravljice. Pomembna je zbirka pravljic z naslovom Tisoč in ena noč.

Snovne in oblikovne pobude so avtorji dobivali iz indijske in perzijske književnosti, vendar so jih preoblikovali v značilen izraz arabske družbe in kulture. Izvirna zvrst pripovedne proze so bile makame (arab. makameh 'snidenje', 'sestanek'), niz zgodb, posvečenih dogodivščinam enega samega junaka, potepuha in šaljivca. Pisane so bile v obliki ritmizirane in rimane proze. Najpomembnejše so makame Haririja (1054–1122), znane pod naslovom Preobrazbe Abu Saida iz Seruga.

Arabska književnost je poleg posvetnih vsebin razvila tudi verske, vsebovane v verski knjigi Koran, ki je temeljna knjiga islama oz. muslimanske vere. Ustanovitelj islama je Mohamed.

Mohamed, božji poslanec in prerok. Njegovi nauki so zapisani v Koranu.

S katerim krščanskim verskim delom lahko primerjamo Koran glede na njegov verski pomen?

<NAZAJ
>NAPREJ300/442