Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Razsvetljensko pesništvo

Prepoznaj nekatere slovenske razsvetljence.

Št. pravilnih odgovorov – od vseh možnih:

odgovor_narobe.png odgovor_prav.png 1.jpg 2.jpg 3.jpg 4.jpg 5.jpg

Kakšno vlogo so imeli omenjeni razsvetljenci in kaj so napisali?

Kateri izmed naštetih razsvetljencev je bil njihov mentor?

Katero pesem Valentina Vodnika poznaš? V kateri zbirki je izšla?

Nastanek razsvetljenstva je povezan z osamosvojitvijo meščanstva, ki se je začelo osvobajati fevdalne družbe. Razsvetljenci so za edino veljavno avtoriteto razglasili človeški razum in izkustvo. Evropski razsvetljenci so vplivali tudi na slovenske predstavnike, zlasti na Žigo Zoisa, Antona Tomaža Linharta in Valentina Vodnika. Prizadevali so si za združitev slovenskih dežel, enoten narod, za vzpostavitev enotnega knjižnega jezika in pripomogli k uresničevanju obveznega šolanja. V obdobju njihovega delovanja smo Slovenci dobil prve knjige s posvetno vsebino (pesniško zbirko, komedijo, časopis, poučno literaturo, slovnico).

V letih 1779–1781 je izhajal prvi slovenski pesniški almanah Pisanice od lepeh umetnost; izšla je prva slovenska pesniška zbirka Pesme za pokušino (leta 1806). Valentin Vodnik velja za prvega slovenskega posvetnega pesnika, čeprav je Pavel Knobl izdal Štiri pare kratkočasnih novih pesmi že leta 1801.

Valentin Vodnik (1758–1819)

prvi slovenski pesnik in časnikar

<NAZAJ
>NAPREJ397/442