Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Zakaj organizem potrebuje hrano

Človek potrebuje hrano za pokrivanje dnevnih potreb po energiji in za normalen potek metabolizma. Med hranila za pokrivanje potreb po energiji uvrščamo: ogljikove hidrate, proteine in maščobe oz. lipide. Največjo energijsko vsebnost imajo maščobe (~37,7 kJ/g), medtem ko imajo proteini in ogljikovi hidrati približno enako energijsko vsebnost (~16,7 kJ/g).

Med hranila, ki so ključna podpora metabolizmu, uvrščamo: mineralne snovi (zagotavljajo vnos za metabolizem potrebnih ionov), vitamine in vodo.

Koliko energije potrebujemo za normalno delovanje? Kolikšna je kalorična vrednost hranil?

Testi za prepoznavanje vrste hranil

1. S katerim testom lahko dokažete, da hranilo vsebuje beljakovine?

2. S katerim testom lahko dokažete, da hranilo vsebuje škrob?

<NAZAJ
>NAPREJ274/335