Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

V katerem jeziku so nastajala cerkvena besedila?

Kdo so bili avtorji teh besedil?

V katerem jeziku pa je nastajala posvetna književnost?

Literarne zvrsti in vrste

Epika

Tudi srednjeveška književnost se je začela z epi. V njih se junaki bojujejo s sovražnimi silami, zmaji, pošastmi, pravljičnimi bitji, sovražnimi družinami, toda vrednote so krščanske in viteške. Junaški epi so imeli nacionalno osnovo in narodi svoje narodne junake: Francozi pesmi o Rolandu, Španci o Cidu, Nemci o Nibelungih in Rusi o Igorjevem bojnem pohodu.
Najstarejši v celoti ohranjeni junaški ep srednjega veka je angleški Beowulf iz 8. stoletja.
Nova zvrst v srednjem veku je alegorični ep. Podrobneje bo predstavljen v eni naslednjih ur. Na severu so nastajala kratka prozna besedila – islandske sage

Od 12. stoletja dalje so pisali viteške romane, v katerih so bile glavne osebe vitezi, nosilci viteških vrednot in plemenite ljubezni. Najznamenitejši je bil francoski Roman o Tristanu in Izoldi, ki se ni ohranil, nastalo pa je veliko različic te zgodbe. Najprej so bili romani spesnjeni v verzih, kasneje pisani v prozi.
Španci so v srednjem veku razvili pripovedne pesmi, imenovane španske romance. Ena najbolj znanih je Dekle vojščak.

Morda poznaš kakšen film o ljubezni, ki jo povzroči čarobni napoj, zaradi katerega se ljubimca ne moreta odreči drug drugemu?

Na katera kasnejša znana ljubimca te spomni ta ljubezen?

Lirika

Preberi prvo kitico Hvalnice stvarstvu Frančiška Asiškega:

Najvišji, vsemogočni, dobri Gospod,
Tebi hvala, slava in čast in ves blagoslov.
Tebi, najvišji, edinemu pristoji
in nihče ni vreden Tebe imenovati.

Pesem je himna, tj. pesem v počastitev, hvalo česa, hvalnica. V čem se ta himna razlikuje od Sapfine Himne Afroditi?

<NAZAJ
>NAPREJ306/442