Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Prisluhni Šeherezadini Zgodbi o grbcu.O čem govori Zgodba o grbcu?

Kdo je bil grbec? Predstavi ga.

Iz besedila izpiši vsaj tri motive.

Katero noč Šeherezada pripoveduje Zgodbo o grbcu?

Kam sta grbca odnesla mož in žena? Zakaj?

Poveži dejanja oseb z imeni.

krojač in njegova žena
Grbec je moral pogoltnini velik kos ribe (brez žvečenja). V ribi je bila kost, ki se je grbcu v ustih zataknila, in tako je umrl.
zdravnik (Žid)
Ko je v temi hodil po stopnicah, se je spotaknil ob grbca in tako je mislil, da je kriv za njegovo smrt.
nadzornik
Ker je mislil, da mu grbavec krade hrano, ki jo je imel na strehi, ga je udaril s kladivom.
kristjan
Mislil je, da mu hoče grbec ukrasti turban, zato ga je udaril s pestjo in pričel daviti.
Preveri

ZGODBA

Zgodbe so izrazito poučna kratka pripovedna dela v verzih ali prozi. Ne podajajo preprostih naukov kot npr. basen, ampak kakšno vzvišeno moralno resnico, ponazorjeno s primerom iz vsakdanjega življenja ali z izmišljenim dogodkom. Zgodba iz parabole je neposreden odgovor na kako pomembno moralno vprašanje. Slog v paraboli je vzvišen, resen in poln retoričnih sredstev; uči ob pozitivnih primerih.

ZGRADBA ZGODBE O GRBCU

Za Zgodbo o grbcu je značilna ciklična notranja zgradba, saj se dogodki in zgodbe nastopajočih oseb ponavljajo v krogu in se vračajo v izhodišče (lahko rečemo, da se vse odvija v oblika prstana).

<NAZAJ
>NAPREJ302/442