Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Naloge

1.

Leda je izvedela vse o glasovih slovenskega knjižnega jezika, ni pa si znala predstavljati, kako glas sploh nastane. Zato je prosila učiteljico biologije, naj jo o tem pouči. Preberi besedilo.

Glasove tvorimo z govorili, tj. s trebušno prepono, z rebri in mišicami prsnega koša, s pljuči, sapnicama s sapnikom, z grlom, s stenami žrelne, ustne in nosne votline, z jezikom, zobmi in ustnicami. Votli prostor od grla navzven imenujemo govorna cev.

Kadar vdihnemo, se rebrne mišice vzdignejo in razširijo rebra, trebušna prepona pa se zniža proti trebušni votlini, tako da nastane v prsni votlini podpritisk in v pljučne mehurčke vdre zrak ter jih razširi. Vzdišnega zraka pri govorjenju ne uporabljamo. Pomembnejši je izdišni zrak, ko se prepona dviga v svoj normalni položaj, prsni koš pa se oži. Pri tem gre zrak iz pljuč najprej po obeh sapnicah v sapnik, pride po njem do grla, od tu pa skozi votline ven. Na tej poti govorila govorno cev ožijo in zapirajo ter s tem oblikujejo zračni tok v različne glasove. 

V grlu pa se nahajata še dve pomembni prožni mišici – glasilki, ki se pri večini glasov treseta, le pri nekaterih sta povsem razmaknjeni in zraka ne ovirata.

O čem govori besedilo? Odgovori.

S katerim namenom je besedilo nastalo? Izberi pravilni odgovor.

Kateri organi sodelujejo pri tvorjenju glasov? Razvrsti jih na ustrezno mesto. Izbiraj med: trebušna prepona, rebra, pljuča, sapnici, sapnik, grlo, žrelna votlina, nosna votlina, ustna votlina, zobje, jezik, ustnice.


1
{nosna_votlina;ustna_votlina;zobje;jezik;ustnice;trebušna_prepona;rebra;pljuča;sapnici;sapnik;grlo;žrelna_votlina}
2
{ustna_votlina;zobje;jezik;ustnice;trebušna_prepona;rebra;pljuča;sapnici;sapnik;grlo;žrelna_votlina;nosna_votlina}
3
{sapnik;grlo;žrelna_votlina;nosna_votlina;ustna_votlina;zobje;jezik;ustnice;trebušna_prepona;rebra;pljuča;sapnici}
4
{pljuča;sapnici;sapnik;grlo;žrelna_votlina;nosna_votlina;ustna_votlina;zobje;jezik;ustnice;trebušna_prepona;rebra}
5
{trebušna_prepona;rebra;pljuča;sapnici;sapnik;grlo;žrelna_votlina;nosna_votlina;ustna_votlina;zobje;jezik;ustnice}

Kateri zrak je pomemben za tvorjenje glasov? Izberi pravilni odgovor.
Za tvorjenje glasov je pomemben

<NAZAJ
>NAPREJ57/547