Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Nanocevke

Ogljikove nanocevke so večkrat močnejše od jekla, vendar je njihova masa le šestina mase jeklenih cevk, podobnih dimezij. Nekateri znanstveniki so si že zamislili gradnjo vesoljskega dvigala, ki bi ga vlekel kabel iz nanocevk, segal bi v vesolje in bil sposoben potegnilti vesoljsko plovilo na poljubno orbito. Na sliki je shematično prikazano, kako iz ene plasti ogljikovih atomov grafita nastanejo z upogibanjem in zvijanjem nanocevke.

Nanocevke


Ogljikovi atomi se lahko povezujejo v zelo dolge verige

3D-model dolge verige ogljikovih atomov obračajte v navideznem prostoru. Sive kroglice so modeli ogljikovih atomov, bele vodikovih. Poskušajte prešteti število modelov C-atomov.


Model neznane molekule

Dopolnite

Model predstavlja verigo, ki je sestavljena iz ogljikovih in vodikovih atomov.

Ogljikovi atomi na modelu so povezani z enojnimi vezmi.

Molekulska formula spojine je C100  H 202 .

<NAZAJ
>NAPREJ4/335