Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Naloge

1.

Na podlagi miselnega vzorca objektivno predstavi Domžale.

2.

Katero mesto je predstavljeno subjektivno?

Maribor je drugo največje mesto v Sloveniji. Je univerzitetno in metropolitsko mesto ter gospodarsko, finančno, upravno, izobraževalno, kulturno, trgovsko in turistično središče severovzhodne Slovenije. Maribor je bil Evropska prestolnica kulture leta 2012 in Evropska prestolnica mladih leta 2013.
Piran je eno najlepših slovenskih mest, pristaniško mesto na slovenski obali in središče občine Piran. Leži na samem rtu Piranskega polotoka v neposredni bližini Portoroža. Mogočno obzidje ga varuje pred mogočnimi valovi morja. Na hribu pa kraljuje mogočna cerkev svetega Jurija.


3.

Poveži imena mest z njihovimi opisi.

Praga
Je zagotovo eno najlepših evropskih mest, arhitekturno izstopajo Hradčani, nekdanji dvorec čeških kraljev, sedaj pa sedež češkega predsednika.
Dunaj
Mesto je bilo ustanovljeno okoli leta 500 pred našim štetjem. V srednjem veku je postalo najprej sedež babenberške, zatem pa še habsburške dinastije in z njo sedež svetega rimskega cesarstva in habsburške monarhije.
Pariz
Leži ob reki Seni, ki deli mesto na dva dela. Ponaša se s številnimi svetovnimi znamenitostmi, med katerimi je najbolj znan Eifflov stolp.
Rim
Je eno izmed največjih mest v Evropi s približno dvema in pol milijonoma prebivalcev. V središču mesta je najmanjša neodvisna država na svetu, Vatikan, dom papeža in sedež osrednje oblasti Rimskokatoliške cerkve.
Barcelona
Je glavno mesto Katalonije in drugo največje mesto Španije. Znana je po Gaudijevíh arhitekturnih stvaritvah, najbolj znana je katedrala Sveta družina (Sagrada Família). Mesto se nahaja v okrožju Barcelonès, med ustjema rek Llobregat in Besòs.
Preveri
4.

Katere predstavitve v 3. nalogi so subjektivne? Kateri izrazi so te v to prepričali? Izpiši jih nekaj.

<NAZAJ
>NAPREJ182/442