Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Naloge

9.

Oglej si posnetek, v katerem "gostujoča kuharica" pripravlja mufine. 

Izvor in priljubljenost mufinov 

 

Mufini so sladica, ki izvira iz Anglije. Najprej so bili hrana nižjega sloja, saj so jih pripravljali iz ostankov kruha in peciva, krompirjevega testa in kislega mleka. Maso so pustili vzhajati, oblikovali kolačke premera do 10 cm in spekli na plošči nad ognjem.
Mufine so opazili gospodarji služničadi in jih začeli naročati zase. Radi so jih imeli zlasti ob čaju.
Mufini so svoj vrh priljubljenosti v Angliji doživeli v začetku 20. stoletja in se na začetku 21. stoletja razširili tudi po drugih delih Evrope. 

10.

Kdo govori besedilo o pripravi mufinov?

11.

Ali se dogajanje na posnetku dopolnjuje z besedilom?

12.

Poišči med sestavinami za pripravo mufinov 3 "vsiljivce" – sestavine, ki v receptu niso bile navedene. (Pravilni se po kliku obarvajo zeleno.)


125 dag graztopljenega masla, 2 banani, 3 velike žlice rjavega sladkorja, 5 dag svežega kvasa, pecilni prašek, 1 dl pomarančnega soka, 2 jajci, 60 g zdrobljenih koruznih kosmičev, cimet, skodelico borovnic, 100 g bele moke, 1 sladko smetano, vanillijev sladkor
Št. napačnih poskusov: 0

13.

V navodilih za  izvedbo postopka je dovoljeno uporabljati žargonske in narečne izraze.

Drži. Ne drži.
14.

Kakšne posledice bi imelo poljubno zamenjevanje korakov postopka?

15.

Kakšno besedilo je opis postopka za pripravo mufinov?

<NAZAJ
>NAPREJ190/442