Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Naloge

6.

Dopolni.

Pridige Janeza Svetokriškega so nazorne, verskovzgojne in praktično poučne . Sestavljajo jih eksempli ali zgledi. Pridige imajo versko vsebino in so polliterarna zvrst.

 

7.

Kaj je eksempel?

8.

V pridigi Na noviga lejta dan duhovnik:

9.

Koliko zgledov je navedenih v pridigi Na noviga lejta dan?

10.

Katere zgodovinske osebe so navedene v prvem delu pridige?

11.

Označi sporočilo pridige Na noviga lejta dan.

12.

Ali pridigar upošteva enakopravnost zakoncev tudi v naslednjem navedku?
"Vir caput est mulieris, sicut Christus caput est Ecclesiæ." ('Mož je namreč glava ženi, kakor je Kristus glava Cerkvi.')

13.

Na Googlovih Knjigah si oglej original besedila Sacrum promptuarium. Poišči pridigo Na noviga lejta dan in jo poskusi prebrati. Predstavi svoje izkušnje z besedilom.

14.

Je v pridigi Na novega lejta dan kaj smešnega?

15.

Predstavljaj si, da ti je dodeljena vloga govorca na poroki sorodnikov. Zapiši nekaj misli, ki bi jih v govoru povedal mladoporočencema.

16.

Kako so danes razporejene zakonske in družinske vloge? Napiši kratko razmišljanje (180–200 besed).

<NAZAJ
>NAPREJ378/442