Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

V čem se skriva pestrost zgradbe proteinov

Na sliki lahko opazite razliko med zgradbo inzulina in hemoglobina. Zgradba hemoglobina je še znatno bolj zapletena kot zgradba inzulina. Zgradba pa določa ključne razlike v njuni funkciji v organizmih.

Model molekule človeškega inzulina
Model molekule človeškega hemoglobina

Koliko dipeptidov lahko tvorita dve aminokislini?

V navideznem prostoru si oglejte modele treh dipetidov, ki jih dobimo s kombinacijo dveh aminokislin glicina (gly) in alanina (ala). Ali so to vse možne kombinacije dipetidov iz teh dveh aminokislin?

 Formula glicina
 Formula alaninaKombinacije dveh aminokislin

Molekula gly-ala Molekula gly-gly molekula ala-ala

Računanje števila možnih peptidov

Število možnih peptidov izračunamo po formuli: y= nx

y = število možnih peptidov; n = število različnih aminokislin, ki se povezujejo v peptid; x = dolžina peptida (število molekul aminokislin, povezanih v peptid)


Koliko dipeptidov dobimo iz dveh aminokislin?

V primeru dipetida, ki je sestavljen iz dveh aminokislin (alanina — ala in glicina — gly), velja:

n (število različnih aminokislin) = 2    x (dolžina peptida) = 2   y (število možnih različnih peptidov) = 4 Katera kombinacija dipetida ni prikazana z modeli? ala-gly Označite to kombinacijo z zapisom kratic, glejte tabelo z modeli.

<NAZAJ
>NAPREJ259/335