Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Steroidi

Molekule steroidov so tetraciklične, sestavljene iz treh šestčlenskih in enega petčlenskega obroča, na katere so vezane različne funkcionalne skupine. Slika prikazuje številčenje ogljikovih atomov v steroidnem sistemu in oznake posameznih obročev.

Steroidni skelet, oznake obročev in številčenje ogljikovih atomov

Steroide lahko dokazujemo s poskusom, ki ga prikazuje film.


Na podlagi opažanj v filmu dopolnite spodnje besedilo.


Raztopina, ki vsebuje holesterol, se je obarvala zeleno. Ker se je v obeh epruvetah (mast in olje) raztopina tudi obarvala rjavkasto oz. zeleno , je to dokaz, da so tako v olju kot masti steroidi . V olju, ki je rastlinskega izvora, so steroidi, ki jih imenujemo (namig: pojem, ki nakazuje povezanost nečesa z rastlinami, dobi predpono fito-) fitosteroidi . V masti pa je prisoten steroid, ki mu pravimo holesterol .

Izoprenoidi

Derivati izoprena (glej njegovo skeletno formulo) so biološko prav tako zelo pomembne spojine. Več o tem boste spoznali v naslednjem poglavju. Več kot 25.000 različnih izoprenoidov najdemo v rastlinah, glivah ali bakterijah, pravimo jim tudi terpeni.

Osnovni skelet izoprena

 

 

 


<NAZAJ
>NAPREJ202/335