Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Lipofilni vitamini

Vitamini, ki so topni v lipidih, so A, K in E. Slika prikazuje skeletno formulo vitamina K. Skupina R je v vitaminu K1 drugačna kot v vitaminu K2.

Skeletna formula vitamina K


Eikozanoidi

Eikozanoidi (gr. eikosi — dvajset) so derivati arahidonske kisline (glejte model spodaj). Ta maščobna kislina ima 20 ogljikovih atomov in je polinenasičena. Iz nje nastanejo prostaglandini, prostaciklini, tromboksani, leukotrieni in lipoksini.


Zanimivost

Maščobe, ki jih vsebuje materino mleko, vsebujejo polinenasičene maščobne kisline, med njimi je zlasti pomembna dokozheksa-4,7,10,13,16,19-enojska kislina, DHA: CH3CH2(CH=CHCH2)6CH2COOH ali tudi DHA. Znanstveniki so odrili, da se ta kislina akumulira v otroških možganih, kjer naj bi igrala ključno vlogo pri razvoju.

Izberi pravilne odgovore

Kaj velja za arahidonsko kislino, ki jo prikazuje spodnji model?

Model molekule arahidonske kisline
<NAZAJ
>NAPREJ203/335