Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Nebesedni jezik

Se ljudje sporazumevamo le z besedami ali poleg njih uporabljamo še kaj drugega?

Oglej si fotografije in na podlagi izrazov na dekletovem obrazu ugotovi njeno razpoloženje.Št. pravilnih odgovorov – od vseh možnih:

odgovor_narobe.png odgovor_prav.png 1-veselje.jpg 2-presenecenje.jpg 3-dolgocasje.jpg 4-zalost.jpg

Kateri jezik (besedni ali nebesedni) je za človeka temeljno sredstvo sporazumevanja?

Človek za sporazumevanje uporablja besedni jezik in ga dopolnjuje z nebesednim. Nebesedni jezik je lahko dogovorjen in formaliziran (natančno določen in splošno prepoznaven, npr. prometni znaki, barva luči na semaforju), v vsakdanji komunikaciji pa človek pogosto uporablja nedogovorjenega, s čimer razodeva svoje razpoloženje. Pri nekaterih ljudeh so geste (gibi telesa) in mimika (izrazi na obrazu) izraziti, drugi jih uporabljajo bolj zadržano. Človekova telesna govorica je lahko nezavedna, če pa se jo nauči nadzirati, jo lahko pri komunikaciji uporablja namerno.

Katere zvočne simbole poznamo za dogovorjeno nebesedno sporazumevanje?

Oglej si simbole dogovorjenega nebesednega sporazumevanja in vstavi njihove številke v spodnja polja.


  • nesrečna ljubezen
  • nevarnost na cesti
  • Uporaba mobilnega telefona ni dovoljena.
  • bolnišnica (v bližini)
  • stranišče
<NAZAJ
>NAPREJ2/442