Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Naloge

11.

Poveži imena evropskih mest z njihovimi uradnimi jeziki. Med njimi potegni črto, in ko pozeleni, je odgovor pravilen.


Talin
estonski
Praga
češki
Lizbona
portugalski
Bratislava
slovaški
Helsinki
finski
Stockholm
švedski
Sofija
bolgarski
Dublin
irski
Amsterdam
nizozemski
12.

Kateri državni organ skrbi za pravice tujcev, narodnih manjšin in izseljencev? 

13.
Dopolni. Slovenščina je za pripadnike slovenskih manjšin materni jezik, italijanščina, nemščina in madžarščina pa so zanje na dvojezičnih območjih jeziki okolja oziroma drugi jeziki. Kadar se Slovenec na avstrijskem Koroškem nauči angleščine in francoščine, sta ta dva jezika zanj tuja jezika. Če si Slovenec ureja dokumente v Celovcu, lahko dokumentacijo izpolni v slovenščini, saj je slovenščina na dvojezičnih območjih eden od uradnih jezikov.
14.

Kateri so uradni slovenski državni simboli?

15.

Poišči na spletu Ustavo RS in izpiši, kateri členi govorijo o slovenskem jeziku.

16.

Kaj zagotavlja slovenski avstrijski manjšini 7. člen Avstrijske državne pogodbe? Poišči jo na spletu in citiraj njena najpomembnejša določila.

17.

Poišči v dnevnem časopisju članke o kršitvah dvojezičnih pravic pri zamejcih. Pripravi o tem govorni nastop in se do kršitev opredeli.

18.

Pripravi govorni nastop o Slovencih, ki živijo v izseljenstvu ali zamejstvu. Poišči statistične podatke, navedi oblike in načine njihovega druženja, poišči organizacije, v katerih se združujejo, s katerimi skupnimi dejavnostmi se ukvarjajo. Preveri, ali izdajajo svoj časopis, ali imajo morda lokalno radijsko ali televizijsko postajo.

19.

Ali poznaš katerega izseljenca, zamejca, ki v Slovenijo prihaja na dopust? Poznaš katerega prebivalca RS, ki mu slovenščina ni materni jezik? Intervjuvaj ga o njegovi uporabi jezika v različnih okoljih in intervju predstavi sošolcem.

<NAZAJ
>NAPREJ13/442