Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Naloge

1.

Preberi besedilo in si oglej fotografijo.

Flambiranje je poseben gastronomski postopek, s katerim pripravljene jedi prelijemo z močno, najpogosteje zelo aromatično alkoholno pijačo in prižgemo z ognjem. Uporabljamo pijače z visoko vsebnostjo alkohola, ki so zelo gorljive in dajejo jedem karakterističen vonj in okus. Običajno se flambira na mizi, pred gosti.

Gurmani pogosto mesne in ribje jedi flambirajo s konjakom, viskijem, rumom in džinom, sadne jedi pa z likerji ali rumom.

 
Banane lahko po flambiranju okrasimo s smetano in čokoladnimi mrvicami.
Ali se ti vsi izrazi zdijo vsakdanji? Si vse razumel?

2.

Ali vsebuje prejšnje besedilo žargonske ali strokovne izraze?

strokovne
3.

V SSKJ je izraz mrvica v zvezi čokoladna mrvica označen s kvalifikatorjem/označevalcem gastr., kar pomeni, da je izraz iz gastronomije. Kakšen izraz je polivka?

4.

Zapiši kuharski recept ali navodilo za uporabo poljubnega aparata v neknjižni, žargonski govorici.

5.

Napiši 5 besed iz nogometnega žargona.

6.

Iz katerega žargona so naslednje besede:
flance, šajtrga, ajmer, kangla, žlauf, štihanje?

7.

Žargonske izraze je dovoljeno uporabljati v strokovni literaturi.

Drži. Ne drži.
8.

Poišči v SSKJ vsaj 5 izrazov, ki sodijo v šolski žargon. (Pomagaj si z iskalnim nizom: <15>žarg. in šol.<16>.)

9.

V katerih okoliščinah je primerno uporabljati nogometne žargonizme in v katerih strokovne izraze?

<NAZAJ
>NAPREJ33/442