Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

3. Upoštevanje prenosnika

Sporočevalec in naslovnik sta pri govorjenem besedilu v neposrednem stiku, zato govorec pri sporočanju upošteva naslovnikov odziv. Naštej nekaj primerov, kaj lahko sporočevalec med govorom spremeni.

Razmisli, kakšnim govornim nastopom sošolcev najlažje slediš in s katerimi zapisanimi besedili imaš največ težav. Zakaj?

Pravilne trditve prenesi na list z zelenim žebljičkom, napačne pa na list z rdečim žebljičkom.4. Ustreznost

Preberi besedilo.

Muce so majhne domače živali, ki imajo štiri tačke in dolg repek. Po navadi so bele, črne ali rjave barve. Nekatere lovijo miške.

Komu je besedilo namenjeno? Po čem sklepaš, kdo je naslovnik?

Katere so poleg naslovnika še druge okoliščine, ki vplivajo na tvorjenje besedila?

5. Natančnost

Preberi besedilo.

V Sloveniji živi 1,5 milijona prebivalcev. Uradni jezik v državi je slovenščina, v delih slovenske Istre in Prekmurja še italijanščina in madžarščina, kajti tam živijo italijanski in madžarski zdomci.

Ali je besedilo natančno?

Pojasni prejšnji odgovor.

<NAZAJ
>NAPREJ136/442