Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Povzetek

Renesančna lirika
Renesančno liriko sta pisala Italijan Francesco Petrarca in Anglež William Shakespeare. Petrarca, ki velja za mojstra sonetov, je bil že v času življenja slaven pesnik in je za svoja pesniška dela prejel številna priznanja. S poezijo je vplival na sodobnika Michelangela Bounarottija. Liriko sta pisala še Francoz Pierre de Ronsard in Portugalec Luis de Camões.

Francesko Petrarca, Sonet št. 61

Petrarcov Sonet št. 61 je izšel v zbirki Canzoniere (knjigi pesmi), v kateri so poleg sonetov objavljeni madrigali, ballate, kancone in sestine. Tema soneta je opevanje trenutka, ko je pesnik spoznal Lauro in se vanjo zaljubil. Med motivi so izraziti: občudovanje lepote ljubljene, neuresničena (in nesrečna) ljubezen, obup zaradi Laurine nedostopnosti ... Pesem je bogata s pesniškimi figurami, kot so stopnjevanje, ponavljanje, antiteza ... V naslovu je imenovana stalna pesniška oblika, sonet, tj. lirska pesem z 2 kvartinama (štirivrstičnicama) in 2 tercinama (trivrstičnicama). Verz je jambski enajsterec. Petrarcova ljubezenska poezija se je razvila iz trubadurske lirike in sladkega novega sloga. Njegova ljubezen je globoka in duhovna, poudarjen je Laurin vpliv na pesnikovo dušo. Petrarca je s svojim načinom pesnjenja, temami in idejami vplival na druge pesnike, kar imenujemo petrarkizem.

Petrarca je s soneti navdihnil slovenskega pesnika Franceta Prešerna. Ta je po njem povzel pesniško obliko (sonet) in jo uvedel v slovensko književnost ter motiv opevanja nedosegljivega dekleta (Petrarca opeva Lauro, Prešeren Julijo). 

 

Reši rebus. V rešitvi se skriva pojem, ki si ga usvojil pri tej enoti. (Ko se po kliku na izbrano sličico pojavi okvirček okoli črtic, natipkaj črke.)Za primerjavo s Sonetom št. 61 preberi del Soneta št. 90, ki je prisega večne ljubezni. V njem Petrarca opiše Lauro kot posebno, enkratno in veličastno bitje. Preberi prvo tercino in ugotovi, s čim jo primerja in kaj ga je pri njej prevzelo.

"Njen hod ni bil kot hodijo dekleta,

kot angel šla je, a besede njene

zvenele so, da takih svet ne sliši." 

 

<NAZAJ
>NAPREJ339/442