Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Alkoholizem

Alkohol je prisoten v alkoholnih pijačah, ki so nam dostopne brez večjega nadzora. Zato nekateri celo menijo, da alkohol ni nevaren. Žal zaradi alkohola umre več mladih kot zaradi drugih prepovedanih snovi. Alkohol pa je tudi vzrok številnih nedolžnih žrtev prometnih nesreč, ki jih povzročajo alkoholizirani vozniki. Veliko žrtev alkohola pa je ljudem skritih, to so otroci in partnerji v družinah alkoholikov.

Alkoholizem

Kako deluje alkohol?

Alkohol se nekoliko absorbira že v ustih in grlu, večji delež v želodcu, največ pa ga v telo vstopi v tankem črevesju. V krvi se pojavi v nekaj minutah in gre najprej v jetra, nekaj ga potuje v pljuča, nekaj v ledvice, kjer se del izloči iz telesa, zato lahko alkohol določimo v izdihanem zraku ali v urinu.
Alkohol se razgradi v dva produkta, acetaldehid in ocetno kislino. Acetaldehid povzroči razširitev žil, ocetna kislina pa se uporabi v produkciji energije.

Iz grama alkohola nastane 23 kJ, iz grama maščobe pa 38 kJ, zato se tudi pri presnovi alkohola tvorijo maščobe.

Alkohol vpliva na možgane in povzroči moteno komunikacijo med živčnimi celicami. Deluje na ledvice, da izločijo več urina. Vpliva na ravnotežni organ v notranjem ušesu. Motnje ravnotežja pa lahko nastanejo tudi zaradi okvar malih možganov.


Stopnje zastrupitve z alkoholom:

Steklenic piva g alkohola / L krvi
Kozarcev vina
2 0,05
živahnost
4 0,1
zmanjšana koncentracija
6
0,15
vidna zastrupitev
10
0,25
nezavest
20
0,5
možna smrt

<NAZAJ
>NAPREJ105/335