Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Alkaloidi

Kaj so alkaloidi?

Alkaloid v maku

 Makova polja v Indiji Alkaloid morfin

Prepoznavanje amina

Katero spojino predstavlja spodnja formula?

Amini so tudi sestavine DNK

Ali veste, da so tudi organske baze, ki sestavljajo makromolekulo deoksiribonukleinske kisline, DNK, amini? Prepričajte se.

8 najbolj zlorabljenih drog

Poleg heroina in kokaina se kot droge uporabljajo tudi zdravila, ki jih je mogoče dobiti na recept ali pa so dostopna v lekarnah celo brez recepta: dekstrometilpropan (DXM), zdravilo proti kašlju in prehladu, sredstva proti depresiji — barbiturati. Ectasy je bila prva droga, ki je bila razvita namensko za pospeševanje užitkov mladih na raverskih zabavah. Ectasy ima dvojni učinek, sproža halucinacije in hkrati stimulira čutila. Kombinacija z alkoholom je smrtno nevarna. Priljubljeni so tudi inhalanti, kamor spadajo vsa organska topila.

<NAZAJ
>NAPREJ238/335