Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Aditivno mešanje barv in model RGB

Model RGB

Pravila aditivnega mešanja barv veljajo za mešanje svetlobnih žarkov različnih valovnih dolžin. Valovne dolžine in barve se seštevajo, zato se v prekrivanju rdečega, zelenega in modrega svetlobega snopa pojavi bela svetloba.

Pravila aditivnega mešanja imenujejo tudi model RGB, po kraticah angleških besed za tri svetlobne žarke: red, greeen, blue (rdeča, zelena, modra). Model RGB velja npr. za seštevanje valovnih dolžin odbite svetlobe na očesni mrežnici, za reklamne svetlobne napise ter za televizijske in računalniške zaslone. Po načelih modela RGB delujejo tudi digitalne TV in videokamere, videoprojektorji in optični bralniki. Vse barve in odtenki na svetlečih zaslonih so torej posledica točkovnega mešanja treh obarvanih svetlobnih virov: rdeče, zelene in modre. Na fotografijah so prikazane ločene rdeče, zelene in modre komponente v barvni digitalni fotografiji.

Subtraktivno mešanje barv in model CMYK

Model CMYK

Pravila subtraktivnega mešanja barv veljajo za mešanje snovi, npr. barvil in pigmentov. Valovne dolžine in barve se pri tem odštevajo.

Ob mešanju rdečega, rumenega in modrega pigmenta se vsa svetloba absorbira, odbite svetlobe ni, kar oko zaznava kot črno barvo.

 

V tehniki so na osnovi subtraktivnega mešanja barv postavili model CMYK (kratice za barve cyan, magenta, yellow in key – black), ki je osnova za barvni tisk v tiskarnah ter tudi za brizgalne in laserske tiskalnike.

 

Na fotografijah so prikazane ločene barvne komponente za tisk po modelu CYMK.

<NAZAJ
>NAPREJ297/335