Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Katere spojine so obarvane

V spojinah absorbirani kvanti iz mikrovalovnega dela elektromagnetnega valovanja povzročijo rotacijo molekul, absorbirani kvanti iz infrardečega dela sprožijo vibracijo molekul, kvanti iz ultravijoličnega in vidnega dela spektra pa sprožijo prehode elektronov, ki so odgovorni za obarvanost snovi. Obarvanost snovi zagotavljajo nakopičeni π-elektroni. Obarvane so navadno tiste spojine, ki imajo v zgradbi molekul prisotnih več dvojnih ali trojnih vezi blizu skupaj.

Po teoriji O. N. Witta iz leta 1876 povzročajo obarvanost organskih spojin kromoforne skupine ali kromoforji, za katere je značilno več dvojnih ali trojnih vezi. Kromoforne skupine se združujejo v kromogen. Na odtenek barve dodatno vplivajo tudi avksokromne skupine, npr. -OH, -OR, -SH, -SR, NH2, -NHR in -NR2, ki premaknejo absorpcijo k daljši (batokromni premik) ali krajši valovni dolžini (hipsokromni premik). Znan primer batokromnega učinka so substituirani antrakinonski derivati.

Primeri naravnih barvil

Oglejte si spodnje predstavnike naravnih barvil na prvi pogled se močno razlikujejo. Ugotovite, katera je njihova skupna lastnost glede na zgradbo molekule.

Juglon je rjavo barvilo iz zelenih lupin orehov. Prevretek orehovih lupin so uporabljali za barvanje sivih las.

Bilirubin je rumeno barvilo, ki naravno nastaja z razpadom hemoglobina. Bolezensko povečana koncentracija bilirubina  je posledica zlatenice.  

<NAZAJ
>NAPREJ299/335