Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Naloge

1.

Preverite svoje znanje in razumevanje z izbiro pravilnih trditev.

2.

Spomnite se na zakonitosti subtraktivnega mešanja barv in model CMYK. V skladu s tem v prazna polja vpišite pravilne odgovore.

Pri risanju ali tisku lahko zeleno barvo pripravimo z mešanjem modre in rumene , vijolično barvo z mešanjem modre in rdeče , oranžno pa z mešanjem rdeče in rumene . Če predolgo dodajamo barve, na koncu dobimo umazano črno barvo.
3.

Oglejte si še enkrat animacijo, ki prikazuje pravila mešanja žarkov obarvane svetlobe. Posebno pozornost namenite barvam, ki se pojavijo ob prekrivanju svetlobe posameznih barvnih žarkov. Pravilnost svojih opažanj preverite v nalogi tako, da v prazna  polja vpišite pravilne odgovore.

Ko se na konkavnem zrcalu odbijejo žarki rdeče, modre in zelene svetlobe, daje seštevek vseh treh obarvanih svetlobnih žarkov v presečišču svetlobo bele barve. V presečišču zelenega in rdečega svetlobnega žarka se pojavi svetloba rumene barve.

4.

Razmisli o spodnjih trditvah in izberi pravilne.

<NAZAJ
>NAPREJ303/335