Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Barvne spremembe v odvisnosti od pH in kovinskih ionov

Kaj bi lahko povzročilo razliko v barvi hibiskusovega čaja, ki smo mu dodali limonov sok ali bazični detergent? Zakaj ima lahko isti grm hortenzije cvetove različnih barv? Ali je barva lahko odvisna tudi od vrednosti pH? Hibiskusov čaj vsebuje antocianidinska barvila. Na njihovo stabilnost in barvo vplivajo pH, temperatura, prisotnost kisika, encimov in kovinskih ionov. Antocianidini so znani naravni indikatorji, ki spreminjajo barvo v odvisnosti od pH in prisotnosti kovinskih ionov.


Barvna pH-lestvica antocianidinskih barvil iz rdečega zelja v kislih (levo) in bazičnih raztopinah (desno).

Na spremembo barve antocianidinov vplivajo tudi nekateri kovinski ioni. Zaradi njih se v pločevinkah slabše kakovosti razbarva sadje, npr. jagode. Rožnate hortenzije ob prisotnosti kovinskih ionov ali ob spremembi pH vrednosti prsti spremenijo barvo cvetov v modro.


Na videoposnetkih so prikazane barvne spremembe hibiskusovega čaja ob dodatku limone in detergenta za razmaščevanje.<NAZAJ
>NAPREJ301/335