Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Oksidacija ketonov

Ketoni nimajo izraženih redukcijskih sposobnosti, zato jih ne moremo dokazati s Tollensovim reagentom. Z močnimi oksidanti se ob segrevanju oksidativno razgradijo v dve karboksilni kislini. Prekine se vez ogljik—ogljik ob karbonilni skupini, nastaneta dve kislini, število atomov ogljika pa ostane enako, kot je bilo število ogljikovih atomov v molekuli izhodnega ketona. Reakcijsko shemo oksidacije ketonov pod posebnimi reakcijskimi okoliščinami (segrevanje) si oglejte na animaciji.
 


Preverite razumevanje.

Dopolnite reakcijske sheme za oksidativno razgradnjo ketonov.

CH3CH2CH2COCH3 → CH3CH2CH2COOH + HCOOH

CH3CH2COCH2CH3 CH3CH2COOH + CH3COOH

CH3CH2COCH2CH2CH3 → CH3CH2COOH + CH3CH2COOH

Pomen ketonov

Ketoni so podobno kot aldehidi sestavine mnogih eteričnih olj. Karbonilno funkcionalno skupino imajo tudi hormoni, kot sta moški spolni hormon testosteron, ženski spolni hormon progesteron in kortizon, hormon nadledvične žleze.

Kortizon  Izloča ga nadledvična žleza

Ko se kortizon sprosti, se v našem telesu zmanjša raven sladkorja v krvi, to pa lahko počasi vodi do diabetesa. 
Testosteron
 Nastaja v modih.
  Je najpomembnejši moški spolni hormon, ki nastaja v modih in je odgovoren za razvoj sekundarnih spolnih znakov, proizvodnjo semena in spolni nagon. V zelo majhnih količinah ga tvorijo tudi jajčnikih, tako je prisoten tudi v ženskem telesu.
Progesteron
 Nastaja v jajčnikih.
  Je ženski spolni hormon, ki nastaja v jajčnikih. Pomaga pri delovanju ženskih rodil, ureja menstrualni cikel in ima pomembno vlogo med nosečnostjo.

<NAZAJ
>NAPREJ126/335