Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Estri nastanejo tudi med alkoholi in mineralnimi kislinami. Nastanek in gorenje metilnega estra borove kisline z zelenim plamenom lahko vidimo na spodnjem posnetku.

 

Kaj je produkt te reakcije estrenja?

H3BO3 + CH3OH → H2O + ?

Derivati karboksilnih kislin so bolj ali manj obstojni. Acil halidi, anhidridi in estri so bolj reaktivni od kislin, amidi in soli so manj reaktivne spojine od kislin. Na sliki navedene spojine razporedite po reaktivnosti od 1 (najbolj) do 6 (najmanj).

Zakaj iz o-ftalne kisline (benzen-1,2-dikarboksilna kislina) lahko nastane anhidrid, iz drugih dveh položajnih izomerov pa ne more?
o-ftalna k. m-ftalna k. p-ftalna k.   anhidrid ftalne k.

<NAZAJ
>NAPREJ145/335