Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Hidroliza estra — etilacetata

Skrbno spremljajte poskus in razmislite, kako smo dokazali alkohol, ki je nastal pri hidrolizi etilacetata.

Bazična hidroliza estra etilacetata

Dopolnjevanje

Dopolnite enačbe reakcije hidrolize estra.

CH3COOCH2CH3 + NaOH → NaCH3COO + CH3CH2OH

CH3CH2OH + Cr2O72−CH3COOH + Cr3+

Karboksilne kisline v naravi

Glavni viri karboksilnih kislin so sadje in zelenjava. Karboksilne kisline dajejo sadju kiselkast okus, estri pa značilen vonj po bananah, malinah, jagodah, ananasu.

Bogato obložena tržnica


Viri karboksilnih kislin

Ali prepoznate vire karboksilnih kislin?

<NAZAJ
>NAPREJ154/335