Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Površinsko aktivna sredstva in okolje

Mila in detergenti so v bistvu formulacije. To pomeni, da so površinsko aktivna sredstva zmesi, ki poleg aktivne sestavine vsebujejo še vrsto dodatkov. Kot aktivne dodatke dodajajo površinsko aktivnim sredstvom encime, optična belilna sredstva ter sredstva za mehčanje vode. Zlasti slednja imajo zelo negativne učinke na okolje. Okolje pa ne ogrožajo le dodatki, ampak tudi aktivne sestavine površinsko aktivnih sredstev, zlasti tiste z razvejenim nepolarnim repom, take spojine pa se kopičijo v okolju in so nevarna onesnaževala okolja.

Preučite, katere spojine dodajajo detergentom kot sredstva za mehčanje vode in zakaj imajo tako negativen učinek na okolje.

Preučite, zakaj se detergenti, ki imajo razvejen nepolarni rep, kopičijo v okolju.

Preverite razumevanje

Kaj je funkcija mehčal vode?

Kako proizvajalci površinsko aktivnih sredstev povečujejo učinkovitost aktivnih komponent?

Kako površinsko aktivna sredstva zmanjšajo površinsko napetost vode in povečajo sposobnost omočenja?

<NAZAJ
>NAPREJ224/335