Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Največji skupni delitelj

Tiana pripravlja zabavo, za povabljence pa darilca. Ima $8$ bonbonov in $4$ kekse. Koliko sošolcev naj povabi, če vsak dobi enako darilce? Preden odgovoriš, poglej film.

V tem poglavju boš spoznal, kako poiskati števila, s katerimi so hkrati deljiva dana števila.

Ponovitev

1. Veš, da je $6$ · $4$ $=$ $24$. Dopolni trditve.

$24$ je večkratnik števila $6$.             $6$ je delitelj števila $24$.             $24$ je deljivo s $4$.                 $4$ je delitelj števila $24$.

2. Jan lahko razdeli vseh $375$ sličic enakovredno med pet sošolcev.

Drži. Ne drži.

3. Vsaki pravilni trditvi vpiši v okvirček P. Vsaki nepravilni trditvi vpiši v okvirček N.

P   Število $255$ je deljivo s številom $3$.
N   Število $11\,199$ je deljivo s številom $9$.

4. S premikanjem oglišča spreminjaš dolžino pravokotnika, zapisano v centimetrih. Opazuj spreminjanje širine pravokotnika in pojasni zapise.

<NAZAJ
>NAPREJ12/539