Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Krajšanje ulomkov

Matej in Žan ločeno pripravljata zabavi, kjer bodo jedli pico "gromozanko". Oba imata skupnega prijatelja Andreja, ki ima zelo rad pico. Andrej se ne more odločiti, h komu bi šel, saj ne ve, kje bo lahko pojedel več pice. Zato najprej pokliče Mateja, od katerega izve, da bo pica razrezana na $4$ enake kose in lahko dobi $1$ kos. Zatem pokliče še Žana. Ta mu pove, da bodo pico razrezali na $8$ enakih kosov in lahko poje $2$ kosa. Čigave zabave se bo udeležil Andrej?
 Matej  Žan
   

Z ulomki lahko zapišemo del celote. Zanimivo je, da lahko enak del celote zapišemo z različnimi ulomki. V nadaljevanju se boš naučil, kako krajšamo ulomke in kako en ulomek zapišemo z drugim ulomkom.

Ponovitev

1. Števili $234$ in $448$ razcepi na prafaktorje.

2. Zapiši največji skupni delitelj števil $24$ in $36$.

$D(24,36)=$ 12

3. Izračunaj največje skupne delitelje naslednjih števil.

$D(80,60)=$ 20 $D(42,98)=$ 14  $D(17,81)=$ 1

4. Luka je zapisal število $3$ z ulomkom, ki ima imenovalec $5$. Zapiši števec tega ulomka: 15

6. Zapiši skupne delitelje števil $12$ in $18$.

<NAZAJ
>NAPREJ45/539