Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Sklepanje

Babica da Mihcu $5 \, \rm{€}$, da bo kupil posladek zase in še za štiri prijatelje. V trgovini si Mihec ogleda ponudbo.

Mihec bi za $5$ čokoladic plačal 4,50 $\rm{€}$.

Če stanejo tri lizike $2,40$ $\rm{€}$, stane ena lizika 0,80 $\rm{€}$ . Lizike prodajajo samo po tri skupaj. Mihec ima dovolj denarja za 6 lizik. V tem primeru bi plačal 4,80 $\rm{€}$.

Sklepati iz enote na množino, iz množine na enoto in iz množine na množino si se že naučil v $6$. razredu. V nadaljevanju boš znanje uporabil pri nalogah z besedilom, ki vsebujejo tudi ulomke.

Ponovitev

1. Sok in vodo mešamo v razmerju $1:5$. Dopolni preglednico.

Sok ($\rm{dl}$)
Voda ($\rm{dl}$)
1
5
2
10
3
15
8
$40$

2. Maja opravlja počitniško delo. V $6$ delovnih urah zasluži $33 \, \rm{€}$. Koliko je vredna ena Majina delovna ura? Koliko zasluži za $8$ ur dela?

3. Če mama obesi dvakrat več perila, se bo perilo sušilo dvakrat dlje. 

Drži. Ne drži.
<NAZAJ
>NAPREJ254/539