Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Seštevanje in odštevanje ulomkov

Posestvo je pravokotne oblike. $\frac{2}{15}$ posestva so njive, $\frac{6}{15}$ posestva so vinogradi, $\frac{3}{15}$ posestva so sadovnjaki. Na preostalem delu posestva so poslopja. Premakni točke tako, da bo pobarvan delež z njivami, delež z vinogradi in delež s sadovnjaki.

Poslopja so na 
4
15
posestva.

Posamezne deleže posestva smo sešteli s pomočjo prikaza. V nadaljevanju se bomo naučili, kako brez posebne pomoči seštejemo ali  odštejemo ulomke z enakimi imenovalci.

Ponovitev

$1$. Dopolni manjkajoče vrednosti.

Ulomek
$\frac{3}{5}$
$\frac{40}{7}$
9
10
5
3
Števec
3
40
$9$
$5$
Imenovalec
5
7
$10$
$3$

$2$. Poišči pare ulomkov z enako vrednostjo. Pred vsak ulomek v drugi vrsti zapiši črko pred ulomkom iz prve vrste.

A $\frac{12}{5}$ 
  B $\frac{18}{20}$   C $\frac{10}{4}$
         
A $2\frac{2}{5}$   C $2\frac{1}{2}$   B $\frac{9}{10}$

$3$. Postavi ulomek na pravo mesto.

<NAZAJ
>NAPREJ156/539