Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Spremembe in odstotki

Športniki so se pripravljali na odhod na olimpijske igre. Trudili so se, da bi se jih lahko čim več udeležilo iger. Malo pred odhodom pa so športnikom sporočili, da so težave z denarjem. Olimpijskih iger se bo lahko udeležilo $12\, \%$ športnikov manj, kot so načrtovali.
Kako izračunamo novo število udeležencev na olimpijskih igrah? Imamo dovolj podatkov?

S podražitvami ali pocenitvami se srečujemo vsakodnevno. V nadaljevanju se boš naučil izračunati spremembo velikosti količine glede na spremembe, zapisane z odstotki.

Ponovitev

1. V vreči je $30$ žog. $30\,\%$ vseh žog je košarkaških, $20\,\%$ vseh žog je nogometnih, preostale so za gimnastiko. Poveži vrsto žoge in njeno število.

košarkaške žoge
$9$
nogometne žoge
$6$
žoge za gimnastiko
$15$
Število napačnih: 0
2. Števila zapiši z odstotki.

$\frac{1}{4}$ = 25 $\%$;   $\frac{2}{5}$ = 40 $\%$ ;     $\frac{11}{8}$ = 137,5 $\%$

$0,13$ = 13 $\%$;   $6,5$ = 650 $\%$;   $0,047$ = 4,7 $\%$

<NAZAJ
>NAPREJ400/539