Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Načrtovanje deltoida

Za štirikotnik s podatki $a=6\,{\rm cm}$, $b=6\,{\rm cm}$, $c=3\,{\rm cm}$, $\alpha=85^{\circ}$ in $\gamma=85^{\circ}$ vemo, da je deltoid. Podatkov je preveč. Premisli in izberi tiste sklope podatkov, s katerimi lahko načrtaš natanko en deltoid. Pomagaj si s skico v zvezku.

Načrtaj deltoid z izbranimi podatki. Deltoid načrtaj tudi v zvezek.

Za načrtovanje deltoida v splošnem zadostujejo trije neodvisni podatki.

Zgled

V zvezek načrtaj deltoid $ABCD$ s podatki $a=6\,{\rm cm}$, $e=4\,{\rm cm}$ in $f=8\,{\rm cm}$.

Zgled

V zvezek načrtaj deltoid $ABCD$ s podatki $c=5,5\,{\rm cm}$, $f=8\,{\rm cm}$ in $\alpha=130^{\circ}$.

Zgled

Načrtaj deltoid $ABCD$ s podatki $a=3\,{\rm cm}$, $c=5\,{\rm cm}$ in $f=7,5\,{\rm cm}$. Oznake stranic po korakih povleci na pravo mesto. V zvezek nariši skico in načrtaj deltoid s šestilom ter ravnilom.

<NAZAJ
>NAPREJ520/539