Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

V nadaljevanju boš spoznal Trubarjevo pridigo, objavljeno v priročniku En regišter, ena kratka postila. Poslušaj posnetek s podatki o priročniku.


Preberi pridigo Proti zidavi romarskih cerkva.

Povzemi prebrano besedilo.

Iz besedila izpiši motive.

Naštej vse zgodbe v pridigi.

Poskusi razložiti, kako je besedilo zgrajeno. Upoštevaj, da ga sestavljata dva odstavka.

Kaj je značilno za slog in jezik pridige Proti zidavi cerkva?

Preberi citat iz Trubarjeve Cerkovne ordninge, zatem zapiši, katero črko zaznamuje izpisani glas. Kaj opaziš?
"Ta Deselska Oblaʃt inu Goʃpoʃzhina, ie en ʃtan oli Slushba, katero ie Bug vti celi zhloueski shlahti gori naredil inu poʃtauil, to iʃto on ʃam gori dershi inu ohrani."  

s
ʃ
zh
i
o
sh
u
u (zhloueski)
Zakaj je Primož Trubar nasprotoval zidavi velikih in razkošnih cerkva? 

Štiftarstvo je bilo ljudsko versko gibanje, ki se je zavzemalo za zidavo in ustanavljanje (nem. Stift 'ustanova') novih cerkva in samostanov; cerkvena oblast se je od štiftarjev distancirala.

Kdo je pripovedovalec pridige?

<NAZAJ
>NAPREJ364/442