Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Pomen derivatov karboksilnih kislin

Derivati karboksilnih kislin imajo velik pomen v organski sintezi. Z njimi lahko pripravimo druge organske spojine ali jih naredimo bolj reaktivne, lahko pa jim tudi s pripravo derivatov zmanjšamo reaktivnost.

Iz kislinskega klorida lahko pripravimo vse druge manj reaktivne derivate karboksilnih kislin, iz anhidridov pa ne moremo pripraviti kislinskih kloridov, lahko pa vse druge, ki so manj reaktivni.


Prepoznavanje derivata karboksilne kisline

Etanamid

Dopolnite formulo spojine A, ki jo prikazuje model, in spojino uvrstite v ustrezno skupino derivatov karboksilnih kislin.

Formula je: CH3CONH2 .  Spojina A je: kislinski amid .

Zakaj je vodna raztopina natrijevega acetata bazična?

Pri poskusu smo dokazali, da natrijev acetat v vodi reagira  bazično. Zakaj?

<NAZAJ
>NAPREJ160/335