Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Masti, olja in voski

Masti in olja so estri višjih maščobnih kislin in alkohola propan-1,2,3-triola (glicerola). Te estre imenujemo gliceridi. V molekuli propan-1,2,3-triola so lahko vse tri hidroksilne skupine zaestrene ali pa samo ena oz. dve. Če so vse tri skupine zaestrene, so to trigliceridi.

Model triglicerida

Masti in olja so setavljena iz 95 do 97 % trigliceridov. Razlika med mastmi in olji je v tem, da imajo masti več nasičenih maščobnih kislin, zaestrenih v trigliceridih, kot olja, ki imajo navadno več nenasičenih maščobnih kislin. Masti so navadno živalskega izvora, olja pa rastlinskega. Glavna funkcija masti je zaloga energije. Človek lahko uskladišči v maščevju zaloge maščob, ki zadoščajo za 2 do 3 mesece. Kopičenje maščob je glavni vzrok za debelost, vendar se mastem in oljem ne smemo povsem odreči, saj so pomemben vir esencialnih maščobnih kislin, ki jih naše telo nujno potrebuje za pravilno funkcioniranje.


Kaj so voski?

Ste že kdaj pomislili, zakaj se jabolka tako lepo svetijo, če jih podrgnete z mehko krpo? Ste opazili, kako se vaš pes in maček hitro otreseta vodnih kapljic?

Mucek

Preverite razumevanje

Zamislite si poskus. Na mirno vodno površino kanite kapljico olja. Primerno je zlasti bučno olje, ker je temne barve in bo rezultat poskusa lepše viden. Kaj se bo čez nekaj časa zgodilo s kapljico olja?

<NAZAJ
>NAPREJ163/335