Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Priprava acetamida

Oglejte si filmski posnetek, ki kaže sintezo acetamida. Zakaj smo za sintezo acetamida uporabili acetilklorid? Zakaj reakcijsko mešanico hladimo?

Sinteza acetamida iz acetilklorida in amoniaka

Dopolnite enačbo reakcije sinteze acetamida.

NH3 (aq) + CH3COCl (l) → CH3- CONH2 (s) + HCl (g)

Vonj po sadju, vonj po sadju!

Veliko estrov je v sadju in dajejo sadju značilen vonj po bananah, ananasu, malinah, jabolkah in drugih sadežih. Z utrezno kombinacijo karboksilne kisline in alkohola lahko pripravimo sintetični ester, ki bo imel vonj po izbranem sadežu. Prikličite si v misli vonj po sladkem ananasu. Ali lahko pripravimo ester, ki bo imel tak vonj?

Kako bi pripravili propilpentanoat?

S katero kombinacijo alkohola in karboksilne kisline lahko z dodatkom koncentrirane žveplove kisline pripravimo ester, ki bo imel vonj po ananasu?

Preverite razumevanje

Formula acetamida je CH3CONH2.

Drži. Ne drži.

Acetamid smo pripravili iz acetilklorida, ker je ta manj reaktiven od acetamida.

Drži. Ne drži.
<NAZAJ
>NAPREJ161/335