Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Cikloalkini

Ali obstajajo tudi cikloalkini? Ali lahko sestavimo model cikloheksina? Razmislite in utemeljite svoj odgovor.

Sajavost plamena

V digestoriju smo sežgali 2 g benzena in 2 g cikloheksana. V katerem primeru bo plamen bolj sajast in zakaj?

Prverite razumevanje

Na modelu je prikazan model nekega ogljikovodika. Poiščite pravilno trditev.

Mavrica iz paradižnikove mezge

Cilji:

Z eksperimentom boste spoznali, da vsebuje kečap nenasičene oglljikovodike. Glavna sestavina paradižnikove mezge (s tujko "ketchup"), ki jo poznate zlasti ljubitelji hitre prehrane, je nenasičen ogljikovodik - likopen. Molekulska formula likopena je C40H56, 13 dvojnih vezi pa se izmenjuje z enojnimi vezmi. Likopen daje paradižnikovi mezgi značilno živo rdečo barvo.

Potrebščine:

paradižnikova mezga, raztopina broma v vodi in 250-mL merilni valj

V 250-mL merilni valj dodajte raztopino kečapa ter ji po kapljicah dodajate bromovice (raztopino broma v vodi). Opazujete spremembe barv.

<NAZAJ
>NAPREJ21/335