Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Kaj so azo barvila

Azo barvila spadajo v skupino sintetičnih barvil z rumenimi do rdečimi barvnimi odtenki. Funkcionalna skupina azo barvil je azo skupina −N=N−. Azo barvila so obstojna, uporabljajo se za barvanje tekstila, usnja, plastičnih mas itn.


Sinteza azo barvila

Prva stopnja je diazotiranje. V majhni čaši raztopimo 0,25 g 4-nitroanilina v 10 mL 2-% raztopine klorovodikove kisline. Raztopino ohladimo v ledeni kopeli na 5 oC in dodamo 5 mL raztopine natrijevega nitrita (natrijev nitrat(III)).

Diazotiranje 4-nitroanilina

 

Dopolnjevanje

Preberite spodnje besedilo in dopolnite manjkajoče besede.

Formula 4-nitroanilina je: NO2−C6H4NH2
Formula natrijevega nitrata(III) je: NaNO2  

Zakaj raztapljamo 4-nitroanilin v klorovodikovi kislini? Pri reakciji 4-nitroanilina s klorovodikovo kislino nastane v vodi topna sol 4-nitroanilinijev klorid (4-nitroanilinhidroklorid).

Kaj je diazotiranje?

Pri reakciji diazotiranja iz raztopine anilina in NaNO2 v kislem nastane benzendiazonijev kation, ki je stabilen le pri nižji temperaturi, zato moramo reakcijsko mešanico ohlajati. Reakcijska shema diazotiranja anilina je prikazana na animaciji.

<NAZAJ
>NAPREJ244/335