Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Beljakovine so polne presenečenj

Poglejte 3D-model beljakovine globina, ki je strukturna enota hemoglobina.


Model makromolekule globina
trakovi kroglični kalotni

Strukturne enote globina

Katera je ključna sekundarna strukturna enota v makromolekuli globina? Alfa - vijačnica  

Od globina do hemoglobina

Ali lahko protein globin opravlja svojo ključno funkcijo prenašanja kisika po krvi?

Globularni in fibrilarni proteini

Molekule v svojem okolju "iščejo" najugodnejše energijsko stanje. Večina proteinskih makromolekul zavzame bolj ali manj okroglaste, globularne oblike, pri katerih so polarni — hidrofilni preostanki aminokislin obrnjeni proti površini globula, izpostavljeni so topilu, vodi, s katero tvorijo vodikove vezi in se tako stabilizirajo. Nasprotno pa so nepolarni — hidrofobni preostanki aminokislin, obrnjeni v notranjost globula. Druga možnost stabilizacije je zvijanje ali združevanje več enot, vijačnic ali upognjenih ravnin v najbolj ugodno energijsko stanje tako, da nastajajo vlaknaste strukture, fibrile.


Zanimivost

Fibrilarno zgradbo ima pajčevina, ki jo izločajo pajki. Pajčevina je po jakosti in togosti podobna sinteznemu poliamidu Kevlarju, vendar je kar desetkrat bolj močna in veliko manj gosta od Kevlarja. Glavni protein pajčevine je spidroin, katerega  primarna struktura  je že razvozlana.

Pajkova mreža

<NAZAJ
>NAPREJ267/335