Pri poskusu boste spoznali lastnosti globularnega proteina, ki je glavna sestavina jajčnega beljaka, ovalalbumina.
Potrebčine:V šest epruvet, ki jih ustrezno označite, nalijte 3—4 mL jajčnega beljaka. Beljaku v prvi epruveti dodajte hladno vodo, v drugi vročo vodo, v tretji 1 mL raztopine AgNO3, v četrti koncentrirano HNO3. V peto epruveto dodajte jajčnemu beljaki 1 mL CuSO4 (aq) in po kapljicah raztopino NaOH (aq), da se oborina raztopi. Epruveto postavite na vročo kopel in jo segrevajte do spremembe barve.
Jajčni beljak se v hladni vodi topi.
Jajčni beljak v vroči vodi izpade kot bela oborina .
Jajčni beljak pri dodatku raztopine NaOH izpade kot rahlo rumena oborina .
Jajčni beljak pri dodatku AgNO3 izpade kot bela oborina .
Jajčni beljak pri dodatku konc. HNO3 izpade kot rumena oborina.
Jajčni beljak se pri dodatku biuretskega reagenta obarva vijoličasto .