Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Poskusi s proteini svile

Kaj se bo zgodilo, če svili dodamo:

1. hladno in vročo vodo,

2. koncentrirano raztopino NaOH,

3. raztopino AgNO3,

4. koncentrirano dušikovo(V) kislino - HNO3,

5. NaOH(aq) in CuSO4(aq) (biuretski reagent).

Poglejte rezultate poskusa.

Rezultati poskusov s svilo

Dopolnite.

Svila se v hladni vodi ne topi.
Svila se v vroči vodi ne topi.
Svila se ob dodatku raztopine NaOH ne spremeni, le omoči se.
Svila se od dodatku raztopine AgNO3 ne spremeni, le omoči se.
Svila se ob dodatku konc. HNO3 skrči in postane rumene barve.
Svila se od dodatku biuretskega reagenta obarva vijoličasto .

Vzrok za razlike v lastnostih svile in jajčnega beljaka

Poglejte 3D-model makromolekule svile. Kaj opazite?

Model makromolekule svile
trakovi kroglični kalotni

Na modelu svile vidimo, da je protein svile sestavljen iz beta-upognjenih ravnin beljakovinskih makromolekul. Svila je primer fibrilarnega proteina. Fibrilarni proteini v vodi niso topni, manj pa so tudi občutljivi na dodatke hidroksidov in ionov težkih kovin (npr. Ag+). Ponovno si oglejte rezultate poskusov s svilo.


Ovrednotite trditev. Jajčni beljak pri dodatku raztopine ionov Ag+ koagulira, svila se le omoči. Strukturno se ne spremeni.

Drži. Ne drži.
<NAZAJ
>NAPREJ269/335