Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Derivati izoprena

Derivate izporena med naravnimi barvili predstavljajo karotenoidi. Imajo dolge molekule z veliko dvojnimi vezmi, ki si izmenično sledijo. Delimo jih v dve podskupini: karotene, ki so sestavljeni le iz atomov ogljika in vodika, ter ksantofile, ki vsebujejo tudi atome kisika.

Odgovorni so za rumeno, oranžno in rdečkasto obarvanje korenčka in mnogih sadežev, na primer marelic, rumene melone, buče, paprike, paradižnika in papaje. Kot pomožna fotosintezna barvila so prisotni tudi v vseh zelenih delih rastlin, vendar jih prekriva klorofil. V živalskem svetu so prisotni na primer v jajčnem rumenjaku, morski vetrnici, korali in perju flaminga.

Primerjajte prostorsko zgradbo likopena (zgoraj levo), beta-karotena (zgoraj desno) in luteina (spodaj). Pozornost usmerite zlasti v razlike glede na prisotnost obročev in atomov kisika.

Model molekule β-karotena Model molekule likopena
palični kroglični kalotni

Model molekule luteina

palični kroglični kalotni
<NAZAJ
>NAPREJ315/335