Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

V indolov strukturni tip naravnih barvil uvrščamo tudi melanine, ki nastanejo z oksidativnim razpadom aminokisline tirozin in sorodnih fenolnih spojin. Imajo polimerno zgradbo. Njihova glavna vloga je zaščita pred ultravijoličnim sevanjem, zato so pogosti v koži in dlaki sesalcev, najdemo pa jih tudi pri drugih vretenčarjih ter izjemoma pri rastlinah, npr. pri počrnenju zrelih banan. Zgoščeno melaninsko barvilo je tudi črnilo sip in hobotnic. 

 

Pomanjkanje melaninov pri ljudeh in živalih je znano kot albinizem. Albinizem kot odsotnost melaninskih barvil v koži se pojavlja pri ljudeh in pri živalih. 

Betanini so močno rdeče barve, prisotni so v rdeči pesi in ščiru. Njihove vodne raztopine ob spremembi pH-vrednosti spreminjajo barvo, zato jih lahko uporabljamo kot naravne pH-indikatorje.

 

Derivati pirimidina

Primer pirimidinskih barvil so pterini, rumena barvila žuželk, zlasti metuljev, čebel, os in čmrljev.

Barvilo ksantopterin daje osam živo rumeno barvo.

 

   

<NAZAJ
>NAPREJ317/335